HOT Sparks - шаблон joomla Оригами

Válasszon nyelvet

Hogy kicsoda Pom-Pom? És ki is vagyok valójában én? Hogy nem ismertek? Mondhatnám, hogy ülök egy ágon, egy szép hosszú ágon, föl meg le, mivel egy szellő hintáztatja az ágat... Máris kiderült rólam, hogy szeretem a meséket, és talán az is sejthető, hogy van néhány gyermekem.  

Tanulmányaim alatt találkoztam a nyolcvanas évek egyik meghatározó magyar pedagógiai kutatójával, aki azt mondta: Aki igazán érti a szakmáját, az 3 percben is össze tudja foglalni, hogy mivel foglalkozik, de három napig is tud mesélni róla. Igyekeztem tehát ennek megfelelően röviden – egy-egy szóban – s kicsit hosszabban is megfogalmazni, mi is jellemző rám. Íme, megint kiderült valami, pedagógiai iskolát végeztem.


S hogy miért A-Z-ig? Mondhatnám bölcsész létemre, hogy az ábécé, meg alfa és omega, de őszinte leszek: egy színvonalas folyóiratban egy általam kedvelt színésznő így írta le azt, hogy mi fontos számára az életben, és ez nekem megtetszett. Átvenni, eltanulni, megpróbálni ugyanúgy jól vagy jobban csinálni nem tilos, így álljon itt ez a kis összefoglaló arról, hogy milyen is vagyok én valójában, A-Z-ig.

A – alapos

Alaposság jellemzi a munkámat, az eddig eltöltött csaknem 20 év nyelvtanári tanítási gyakorlatában nem is lehetett ez másként. A der, die, das ragozásának helyessége ugyanolyan fontos számomra, mint az, hogy holisztikusan lássunk, megértsünk mikro és makro összefüggéseket, átlássunk rendszereket, ok-okozati viszonyokat. Ennek megértésében segítek apró lépésenként, a tempót mindig az ügyfélhez igazítva.

B – bátor

Bátor, de nem vakmerő, tettrekész de csak mindig óvatosan kockáztató. A kihívások előre visznek, az előtte levő alapos felkészülés pedig erőt és biztos hátteret ad ahhoz, hogy bátran vágjak bele új helyzetekbe, tegyek eleget új kihívásoknak és ne féljek az első kudarcoktól sem, hanem megfelelő mérlegelés és korrigálás után újra és újra belevágjak dolgokba, foganatosítsak eszméket, amikben hiszek, s amikért hiszem, hogy tenni érdemes.

C – Cecília, a név kötelez

Nem a jelentése, hanem Szent Cecília küldetése, aki a 14 segítőszent egyike. Segíteni az embereknek boldogulni, jobban élni, boldogabbnak lenni, megtalálni a helyes utat, sikeresnek lenni, elismertnek lenni, megélni az igazi életet, mindig is ez a küldetéstudat vezérelt, s az évek folyamán ez egyre csak erősödött bennem. Szent Cecília a zene védőszentje. A zene szeretete és a zene használata az életben való boldoguláshoz is valószínűleg a névválasztásra is visszavezethető. A zene jó kedvre derít, kikapcsol és vidámmá tesz, sok esetben elröpít gondolataim szárnyán.

D – demokratikus

Írhattam volna azt is, hogy dacos. Nem hazudtam volna, ha gyerekkoromról beszélünk. Dackorszakaim nem kímélték szüleimet, de már akkor is az volt bennem: éld meg az életet, az egyes korszakaidat olyannak, amilyennek meg kell élned, mert csak abból tudsz maximálisan profitálni. Vallom ezt azóta is. Ha boldog vagy, merj boldog lenni és világgá kürtölni, ha úgy van kedved, vagy csendben mosolyogni, ha ez esik jól. Ha dühös vagy, tudd, hogy miért, és mert kielemezni dühöd okát, ne tiltsd le magadról az érzést, mert az nem vezet jóra. Ha szomorú vagy, merj elvonulni, ha erre van szükséged, vagy merj panaszkodni annak, akire szívesen rábízod szomorúságod okát. S merd a gyerekednek azt mondani: Dühös vagy rám, elfogadom.

A demokratikus is lehet dühös. Mit is jelent a demokrácia az én olvasatomban? Azt, hogy mindenki gondolkodhat másként, érezhet másként, mint én, lehet más a véleménye, mint nekem, dönthet saját akaratból, s én is dönthetek saját belátásom szerint. A demokráciában akkor adunk, ha kérnek, és ha kérünk, örülünk, ha adnak, de nem várjuk el. A demokrácia szerintem egyenlőség és elfogadás mesteri keveréke.

E – energikus

Ez a szó önmagáért beszél. Amikor az energiát osztották, valószínűleg én kétszer álltam sorba. Mindent szeretek nagy energiával, igazi belemerüléssel végezni, s mindig azt nézem a nap végén: ugye ma is tetttem valamit azért, hogy jobb legyen, akár nekem, akár a környezetemnek, akár a világnak. Sokszor kérdezik tőlem: Hogyan bírom ezt a sokféle dolgot energiával? Nem tudom, számomra ez a természetes. S azt érzem, minél több energiát fektetek dolgokba, az megsokszorozódik, s annál több energiám termelődik. A válasz tehát egyszerű: valószínűleg megújuló energiaforrásból gazdálkodom.

F – felnőtt-felnőtt

Ez a gondolat kapcsolódik a demokratikus fogalomhoz és az egyenlőséghez. A coaching beszélgetések során abból indulok ki, hogy mindketten felnőttek vagyunk, s így beszélgetünk. Ügyfelem nem tanácsért jött el hozzám, nem azért, hogy én mondjak okos gondolatokat, vagy megmondjam, mit és hogyan tegyen, min változtasson, hanem azért jön hozzám, hogy felnőttként beszélgessünk, s a beszélgetés folyamán ő maga fogalmazzon meg gondolatokat, melyek meghozzák a változást vagy a megnyugvást. Ha két felnőtt egymással beszélget, akkor nem okoskodnak, nem tanácsolgatnak, nem kritizálják a másikat vagy annak gondolatát, nem kérdezősködnek kiváncsiságból, hanem azért vannak együtt, hogy beszélgetésük után úgy érezzék: kaptam valamit az elmúlt időszak során, pedig nem is kértem. Az, hogy kitől vagy mitől kapott és mit, csak rajta múlik, én csak kísérni tudom az útján.

G – gondolkodó

A gondolkodót büszkén vállalom, hiszen személyiségszerkezetem bázisa. A gondolkodó logikus, felelősségteljes és szervezett. A gondolkodó cél- és eredményorientált. Nagy a tudásszomjam és törekszem a fejlődésre, tanulásra. Az élethosszig tartó tanulás fogalmát nekem találták ki. Írhatnék még sok jellemzőt a gondolkodó típusról, de ezek átszövik az A-Z-t.

H – hit és hitelesség

Hit nélkül nem megy. Majdnem mindegy, miben hiszünk, fontos, hogy elhiggyük, lehet ezt másként, lehet ezt jobban. Hiszem, hogy lehet. És ez a hit visz előre. A kilencvenes évek egyik általam kedvelt rockzenekara énekelte: Ha feladod az álmaid, meghalsz, élve halsz meg. Én nem csak az álmokról gondolom ezt, hanem a hitről is. Aki már nem hisz semmiben, az nem hisz az életben, az órában, a perc fontosságában.

A hitelesség nálam oda kapcsolódik, ahol az alapos felkészültség van, szakmailag és az egyén személyisége szempontjából. Szeretem, ha valaki hiteles az élet adta különböző szerepeiben, ahogy beszél, úgy cselekszik. Arról beszél, amiről tud és szívesen teszi, s nem arról, amiről csak szeretne tudni, vagy csak egy elvárásszintnek szeretne megfelelni. Ha hitelesek vagyunk magunkhoz, akkor egyensúlyt találunk. Ennek feltétele, hogy ismerjük önmagunkat. A felszínesség nem vezet hitelességhez, csak a mélység.

I – itt és most él

És nagyon él. És nagyon itt és nagyon most. Egyszer valaki azt mondta rólam: notórikusan imádok élni. Ez alatt azt értette, hogy nagyon. És ez tényleg így van. Még az is belefér, hogy a két végén égetem a gyertyát. Mert hiszem, hogy az én gyertyám hosszú, néha lassabban, néha gyorsabban ég. Egységnyi idő alatt viszont többet élek át, élek meg, mint azt sokszor eltervezem. Az élet gyönyörű. Igen, a maga nehézségeivel, kudarcaival, visszásságaival együtt. Egy életem van itt ezen a Földön. Jogom van hozzá, hogy itt nagyon éljek, s nagyon élvezzem azt, amiből soha nem lehet tudni, mennyi van még. Tehát élek! Itt és most, úgy, ahogy a coaching folyamatban dolgozunk. Nem kesergünk a múlton és nem ábrándozunk egy elérhetetlen jövőről. A múltból tapasztalatokat gyűjtünk, azokat a jelenben tudássá kovácsoljuk és bátran tervezünk egy élhető, reális, szép jövőt. Ez a küldetésünk az itt és most-ban.

J – játszva tanít

Vagy játszik és tanít? Vagy tanítás közben játszik? És mit csinál coaching közben? Akkor is játszik? Tulajdonképpen igen. Mindenki játszik, tudatosan, vagy nem tudatosan. Szerepeket játszunk az életben, az egyes szerepeknek megfelelően eljátszuk a karaktert, a viselkedést. S a játszva tanulás nekem azt jelenti, hogy úgy vagyunk benne egy tanulási folyamatban, hogy nem vesszük azt észre. Ugyanez igaz a coaching folyamatra. Nyilván tudatosan megyünk bele, nem is módosul a tudatunk, tartjuk a kereteket, szabályokat, s ha végül mégis az az érzésünk, hogy ez olyan volt, mint gyerekkorunkban a feltételek nélküli önfeledt boldog játék, akkor véleményem szerint valamit jól csináltunk. Nem ígérem, hogy a játék során minden csak vidám és zökkenőmentes lesz. Hiszen korábban is volt úgy, hogy elvették a játékunkat, vagy eltörött, vagy éppen abba kellett hagyni, vagy a másé volt, és vissza kellett neki adni. De ezt mind a helyén tudjuk kezelni és reálisan értelmezni tudjuk.

K – kötetlen

Félreértés ne essék: a kötetlen nem parttalan. A kötetlen-t itt két jelenség leírására használom. Kötetlen a coaching beszélgetés, a keretek és struktúra megtartása mellett az ügyfél hozza a témát, témákat, előre megírott kérdezz-felelek séma nincs. Abból dolgozunk, amit az ügyfél hoz, olyan mértékben, ahogy ő kívánja, s ahogyan fel van rá készülve.

A kötetlent értelmezem úgy is, mint kötelékektől mentes. Nincsenek előzetes elvárások, csak elképzelések, amik módosulhatnak. Nincsenek kötelezettségek, amit kívülről ránk testálnak, csak olyanok, amit mi magunk is szívesen vállalunk. Nem kötelező és nem illik semmi, ami nem jön belőlünk. Belefér minden, amiben ketten – ügyfél és coach – jó szándékkal és jó érzéssel meg tudnak állapodni. A diákjaim gyakran kérdezik: Ezt kötelező megírnom? Mire én azt válaszolom: Semmi nem kötelező, de tudd, a siker felelőssége legalább 51 %-ban a tied, és csak maximum 49 %-ban az enyém. Igaz ez a coaching folyamatra is.

L – locker, lebenslustig und lebt!!!

Ugye milyen árulkodó ez az ábécé? Máris elárulta, hogy német nyelvtanár vagyok, vagy legalábbis erősen lehetett sejteni. A három kedvenc l betűs szavam jutott eszembe rögtön az L betű láttán. Lenne egy negyedik is, a lecker, ami finomat jelent, utalva itt arra, hogy imádok főzni és sütni, s nagyon szeretem a kulináris finomságokat, de mintha ez nem tartozna szorosan a coaching témaköréhez, így most erről nem is értekeznék többet.

A locker laza-t jelent, nekem abban az értelemben jelenik meg a fogalom, hogy nem stresszelek dolgokon. Amin változtatni tudok, azért teszek, amin pedig nem, azt elfogadással teszem elviselhetőbbé. Görcsök nélkül, lazán, a két taktikát bevetve sikerül átjutnom nehézségeken, s ahogy észrevettem, ügyfeleim is a coaching folyamatban való részvételük során kidolgozzák maguk számára az egyéni módszerüket, ahogy „locker” állapotba, vagyis görcs- és stresszmentes állapotba kerülhetnek.

A lebenslustig életvidám, az ide vonatkozó gondolatok már megjelentek az „itt és most” I betűjénél, ahol életkedvemről írtam. Ugyanez igaz a lebt – él fogalomra.

M – magabiztos

Enélkül nem megy. Ha magamban nem vagyok biztos, kiben lennék? Magamat ismerem a legjobban, magammal éltem a legtöbbet, mindenhova elkísérem, követem magamat. Magamban tehát biztosnak kell lennem. S ha nem vagyok? Akkor megbeszélem magammal, miért, mi az oka, s hogyan tudom ezt a biztonságos biztosságot visszaállítani. Ha egyedül nem megy, hát hívok beszélgetőtársat, akivel való beszélgetés során kapok olyan új impulzust, információt, tudást, benyomást, amit ismét beépítek a magam biztosságába. Tehát építem magam, mindig és folyamatosan, ez tesz magabiztossá. Valami hasonló történik a coaching folyamatban is.

N – napsütés

Az energiánál már említettem, hogy megújuló energiaforrásból gazdálkodom, valahogy így vagyok a napsütéssel is. Tudni kell rólam, hogy folyadékkal és napfénnyel működöm. Minél több folyadékot – főként vizet - fogyasztok, és minél szebben süt a nap, annál jobban működöm. Ez persze nem jelenti azt, hogy télen vagy a sötétben mormota vagyok, ezt sem az energiaszintem, sem az életvidámságom nem engedi meg. Tény azonban, hogy szeretem a napsütést, és szeretem az életemet is napfényesnek látni. Errről azonban a következő betű árul el többet...

O – optimista (javithatatlanul)

Kellene ezt egyáltalán javítani? Nem jó ez így? Nekem igen! Optimizmusom közel sem jelenti azt, hogy nem látom a dolgok árnyoldalát, hogy velem nem történnek rossz dolgok, hogy néha nem tudnék felrobbanni vagy legszívesebben ne költöznék el a Marsra, vagy legalábbis egy lakatlannak hitt szigetre, ahol nyugodtan megehetnek a kannibálok, ha éhesek. De valahogy szeretem mindig látni a dolgok jó oldalát, keresni egy vigaszt a bánatomra, megnézni, hogyan és mit kellene máshogyan csinálnom, hogy a helyzetem jobb legyen, s ami a legfontosabb: megvan a hitem, hogy jobb lehet. Másztam már ki gödörből, nem egyszer, voltam nagy gödörben, kis gödörben, világos gödörben és nagyon sötét gödörben is, de optimizmusom s az élet szeretete mindig küldött egy létrát, amin hol lassabban, hogy gyorsabban, hol könnyebben, hol nehezebben, de kimásztam. Hogy miért? Mert élni akartam tovább!

P – pörög

A férjem szerint egyik ősöm rozmár volt, mert bírom a hideget, a másik meg búgócsiga, annyit pörgök. Lehet, hogy azért bírom a hideget, mert pörgés közben kimelegszem? Ezt még átgondolom. Tény, hogy nem tudok addig nyugton maradni, míg egy jó gondolatból jó tett nem lesz, nem tudok addig nemet mondani, amíg jólesik segítenem, s nem akarok addig leállni, amíg bírom. Valószínűleg engem a pörgés visz előre. Apai nagymamám mondta egyszer: éld az életed, ne aludj sokat, arra ne vesztegess időt. Aludni ráérsz a koporsóban is. Bár én szeretek aludni, de időt vesztegetni, pazarolni nem, így ha tehetem, hát pörgök, mint egy búgócsiga. Ám ha a helyzet úgy kívánja, s a coaching folyamatban sokszor úgy kívánja, akkor megállok, csendes megfigyelő leszek, szempillám sem rezdül, s így teljes ráhangolódással tudok siklani az ügyféllel együtt az általa mutatott úton.

R – rád hangolódik

Ez sem megy másként. Fontos, hogy egy hullámhosszon legyünk, megértsük, tiszteljük egymást. Együtt járunk be egy utat, s ehhez az összhang nélkülözhetetlen. Az ügyfélre hangolódás nem azt jelenti, hogy együtt sírunk, együtt nevetünk, hiszen az ügyfél hangulatát nem veszem át, de együttérzek vele, s elfogadom, bármilyen hangulatban érkezzen is, vagy bármilyen hangulatba kerüljön. Egy fontos: coaching ülésről soha nem engedem ki az ügyfelet instabil állapotban, tehát legalább olyan lelki állapotban megy el, mint amivel jött, a megtartás rendkívül fontos.

 

S – sikerorientált

Nem tagadom, fontos számomra a siker. Siker alatt azonban többféle dolgot érthetünk. Siker számomra az, ha valaki önállóan jut felismerésre, sokszor siker az, hogy az ügyfél lelki állapota nem lesz rosszabb, hanem biztonsággal meg tudom tartani őt. Siker az, amikor a gyermekem azt mondja, hogy jó volt a mai nap. Siker az, amikor jól sikerül a torta és siker az is, amikor egy korábbi tanítvány sikertörténetét olvashatom. A sikert mindenki maga értelmezi, és ennek megfelelően saját tempójában tud elindulni a saját útján a saját sikere felé.

Sz – szavahihető

„Amit mondok, az úgy van.” Mondhatnánk nemes egyszerűséggel, és tényleg teljesen egyszerűen erről van szó. Nem beszélek mellé, nem ferdítem az információt, csak azért, hogy jobban hangozzon vagy eladhatóbb legyen. Ha valamit megígérek, megtartom, bár igaz, hogy rögtön fel kell írnom, nehogy elfelejtsem. Azt sem bánom, ha emlékeztetnek rá. Nem feltételnül azt mondom, amit az ügyfél hallani akar, de erről előzetesen megállapodást kötünk. Nem azért jön ugyanis hozzám, hogy papagáj módjára az ő szavait hangoztassam, hanem azért, hogy segítsek abban, tisztán vagy tisztában lásson egy-egy szituáció kapcsán.

T – tudatos

Ez főként az életvezetésemre és a munkamorálomra jellemző. Tervezek, építek, mindezt tudatosan és határozottan teszem, kevés dolgot bízok a véletlenre. Amit én megteszek egy dologért, azt tudom, hogy megvan. Mindig van a holnapban meglepetés, és kell is lennie, de kellenek a tervezett, biztos momentumok, amik segítenek abban, hogy mindig előrébb jussak. A meglepetéseket pedig kiváncsian várom. Ha jók, örülök nekik, ha rosszak, megpróbálok újratervezni.

U – utánkövető

Bár a coach elhivatás nem arról szól, hogy ügyfeleinket hosszú távra magunkhoz láncoljuk, ez nem is cél. Az azonban fontos, hogy kikerülve a folyamatból tudjam, az úton, amit megterveztek maguknak, sikeresen haladnak, s jó érzés erről visszajelzsét kapni. Ha pedig valami mégsem így megy, hát ott vagyok, ha kellek.

V – vizuális

Szeretem látni és láttatni a dolgokat, megérinteni, megtapogatni a tárgyakat, kézbe venni, megcsodálni, a frissen mosott ruhát vagy a frissen készült ételt megszagolni. Szeretem lerajzolni, leírni, ábrázolni, bemutatni a folyamatot, a rendszert vagy annak egy elemét. Ha az ügyfél hasonlóan vizuális, támogatom, ha rajzolni, írni akar. Ha inkább fejben dolgozó típus, hát virtuálisan követem.

Z – zavartalan

Nem sokminden zavar meg. Lehet, egy-egy pillanatra vagy annak töredékére meglep, kizökkent, de ez alig észrevehető. A coaching folyamataim is zavartalanok. Nem csörren meg a telefon, nem csenget a szomszéd, nem jön egy facebook üzenet, amit azonnal meg kell néznem, különben összeomlik a világ körülöttem. Nem kalandozom el gondolatban máshova, együtt járok az úton az ügyféllel, zavartalanul. Még a macska sem nyávog az ajtóban, mert nincs macskám.